24 Ekim Polio (Çocuk Felci Hastalığı) Günü
Çocuk felci, sakat bırakan ve potansiyel olarak ölümcül bir bulaşıcı hastalıktır. Tedavisi yoktur fakat hastalığı önleyen güvenli ve etkili aşılar bulunmaktadır. 1900’lerin ilk yarısında, şimdi yaşadığımız COVID pandemisi gibi, tüm dünyada salgınlar yaratan çocuk felci, aşılama yoluyla önlenebilir. Birçok kez uygulanan çocuk felci aşısı, neredeyse her zaman bir çocuğu ömür boyu korur.
Çocuk felcine karşı bir aşı geliştiren ilk ekibi yöneten Jonas Salk’ın doğum gününü hatırlamak, bu hastalığa ve toplumda aşı ile korunulan hastalıklara karşı bilinci oluşturmak için bu gün kutlanmaktır. Tüm dünyada çocuk felci aşısının yaygın olarak kullanılmasını sağlamak için, 1988’de Küresel Polio Eradikasyon Girişimi’nin (GPEI) kurulmuştur.
Ülkemizdeki başarılı aşılama programları sayesinde, son çocuk felci vakası 1998’de görülmüş olup, 2002 yılında ülkemiz “Polio’dan Arındırılmış” kabul edilmiştir.
Bu sene ayrıca bu konuda dünyada yüz güldüren bir başarı da kutlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, Ağustos 2020’de Afrika kıtasının da Polio virüsünden temizlendiğini duyurmuştur. Dünya’da sadece Afganistan ve Pakistan’da bu hastalık görülmektedir.
Polio günü dolayısıyla, aşıların her yıl milyonlarca hayat kurtardığını hatırlatmak isteriz. Çocuk felci hastalığına karşı 1955’te etkili bir aşı geliştirip, milyonları kurtaran Dr. Jonas Salk’a o dönemde yapılan bir TV programında “Bu aşının patenti kime ait?” diye sorulduğunda “Güneşin patentini alabilir misin?” diye cevap vermiştir. Aşılar kişilerin hayatını kurtarırken, insanlığa hizmet etmektedir.