Aşı Projesi
Aşılar konusunda toplumun doğru bilgilendirmesine katkıda bulunmak amacı ile başlattığımız bu projeyle özellikle kreş çağındaki çocukların ailelerine ulaşmayı hedefliyoruz.
Bağışıklama, diğer adıyla aşı uygulamaları, maliyet-yarar oranı en etkin koruyucu çocuk sağlığı uygulamasıdır. Aşı uygulamaları sayesinde çiçek hastalığının dünya çapında kökü kazınmış, ülkemizde kızamık ve çocuk felci hastalığı görülmez olmuştur. Aşıların başarısı sonucu hastalıklar önlenirken, bir yandan da yazılı basında ve internet ortamında aşılar konusunda doğru olmayan bir takım tartışmalar yer almaya başlamıştır. Bu tür bilimsel verilere dayanmayan bilgiler sonucu, toplumda aşıların etkinliği ve koruyuculuğu konusunda kuşkular oluşmakta, aşılama oranları düştüğü takdirde de bazı ülkelerde olduğu gibi hastalık salgınları görülebilmektedir.
Diğer yandan bilim insanlarının çalışmaları ile birçok yeni aşı günümüzde insanlığın yararına sunulmaktadır. Bu durum bazen aşı takvimlerinde karmaşıklığa yol açmakta ve zaman zaman ailelerin bilgilenmeleri yetersiz kalmaktadır. Kreşe giden çocuklar için değişen aşı takvimine uyumsuzluk da bu karmaşıklığın sonuçlarından biridir.
Toplumun aşı uygulamaları konusunda zamanında ve doğru bilgilendirilmesi giderek daha da önem kazanmaktadır. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarına da önemli görevler düşmektedir. Bu görev bilinci ile Çocuk Sağlığı Derneği olarak aşılar konusunda toplumun doğru bilgilendirmesine katkıda bulunmak amacı ile bir aşı projesi başlatmış bulunuyoruz.
“Çocukların Okul Öncesi Aşıları Konusunda Ailelerin ve Eğitimcilerin Farkındalığının Arttırılması” başlıklı bu proje kapsamında, okul öncesi dönemde çocuğu olan ailelere ve eğitimcilere yönelik olarak, ilki Mayıs–Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen seminerler düzenlenmiştir. Ziyaret edilen kreşlerde aşılar ve aşı ile korunan hastalıklar konusunda eğitimler verilmiş ve eğitsel belgeler hazırlanarak dağıtılmıştır.
Kreşleri ziyaret ederek ailelerin, yöneticilerin ve eğiticilerin sorularını yanıtlayan proje sorumlusu ve dernek yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Ayşe Kılıç; ilginin büyük olduğunu, eğitimcilerin kreşlerdeki bu tür seminerlerin tekrarlanmasını önerdiklerini belirtmektedir. Proje kapsamında kısa zaman içerisinde ulaşılan yönetici, eğitmen veya ailelerin genel görüşü, “Sosyal sorumluluk projesi kapsamında yapılan bu eğitici etkinliklerin çok yararlı olduğu, aşılar ve hastalıklar konusunda doğru ve gerçek bilgilere toplumun gereksinim duyduğu” şeklindedir.