Dünya Emzirme Haftası (1-8 Ağustos)
“Dünya Emzirme Haftası” ülkemizin de içinde bulunduğu 120’den fazla ülkede her yılın ağustos ayının ilk haftasında kutlanmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından ilan edilen bu haftanın amacı; tüm dünyada anne sütü ile beslenmeyi desteklemek ve yaygınlaştırmaktır. Anne sütü ile beslenme, çocuğun sağlığı ve gelişimi için temeldir. Çocuk sağlığı ile ilgili kuruluşlar, ülkelerin sağlık bakanlıkları, bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmeleri, 6.aydan sonra uygun tamamlayıcı besinler başlanarak emzirmenin en az 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi önerilmektedir.
Ayrıca Mart 2020’de tüm dünyayı saran COVID-19 pandemisi bebeklerin anne sütü ile beslenmesinin önemini yeniden vurgulamıştır. Salgınlar gibi olağanüstü durumlar sırasında anne sütü ile beslenmenin sürdürülmesi ve korunması çok önemlidir. Anne sütü her zaman steril, temiz ve hazırdır. Bebeği enfeksiyonlardan korur, pandemi zamanında bebeğin hastalanmasını önler. Aileye mali külfeti olmayan, çevre dostu bir besindir. Anneyi besin hazırlama yükünden kurtarır, bebeği ile zaman geçirmesini sağlar ve emzirmede salgılanan hormonlar annenin stresini azaltır. Uluslararası araştırmalar ve incelemeler doğumdan sonra emzirmenin, anne sütü alan bebeğe ve emziren anneye büyük fayda sağladığını ortaya koymaya devam etmektedir.
COVID-19 pandemisi ile gündem gelen diğer bir konu da, gezegen sağlığı ve sürdürülebilirliktir. İnsanların dünya üzerindeki yıkıcı etkisi son yüzyılın en yüksek seviyelerine ulaşmıştır. Gezegenimizi ve kendi sağlığımızı korumak için; toprak, su ve enerji kaynaklarını sorumlu bir şekilde kullanmalı, biyoçeşitliliği korumalı ve kaynakları özenli bir şekilde tüketmeliyiz. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının(SKA) çoğunda, çevresel bozulma ve iklim kriziyle mücadele için gerekli spesifik önlemlere ilişkin rehber sunulmaktadır. Anne sütü ile beslenme, bu SKA’ların tamamıyla bağlantılıdır ve sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesi için kilit niteliğindedir. Bu nedenle, bir çocuğun emzirilmesi sadece bebek için değil herkes için faydalıdır. Bebeklerin anne sütü ile beslenmesi, çocuk sağlığına yaptığı katkının yanı sıra, gezegenimizin sağlığına katkıda bulunmaktadır.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
- Bebeğin fiziksel ve ruhsal sağlığı için en uygun besin, annenin kendi sütüdür. Her annenin sütü, kendi bebeği için en uygun bileşimdedir.
- Emzirmenin doğumdan sonra hemen başlatılması ve sık emzirme ile süt yapımı kolaylaşır.
- Doğumdan sonra hemen emzirme ile annede doğum sonu kanamalar çabuk kesilir, memelerde şişme ve iltihaplanma olmaz, lohusalık kolaylaşır.
- İlk 6 ayda bebeğe ek sıvı ya da besinlerin verilmesi, annenin süt yapımını ve anne sütünden yararlanımı azaltır.
- Doğumdan sonra ilk 6 ayda yalnız anne sütü ile beslenen ve en az iki yaşında kadar emzirilen bebekler başta ishal olmak üzere mikroplu hastalıklara daha az yakalanırlar, bebeklik döneminden sonra da daha az hastalanırlar.
ANNE SÜTÜ İLE BESLENME
HER BEBEĞİN EN DOĞAL HAKKIDIR
Kaynaklar:
- Gokcay G, Keskindermirci G. Breastmilk and Covid-19. J Ist Faculty Med. Published online March 23, 2020.doi: 10.26650/IUITFD.2020.0025 Erişim adresi: https://cdn.istanbul.edu.tr/file/1CD58DF90A/935091450B8640CCAE8ECFB50617C307?doi=10.26650/IUITFD.2020.0025
- Emzirme Hekimliği Akademisi-Academy for Breastfeeding Medicine. Koronavirüs 2019 (COVID-19) Hakkında ABM Beyanı https://www.bfmed.org/assets/BFCOVID-19.pdf
- Dünya Emzirme Eylem Birliği-World Alliance for Breastfeeding Action. Dünya Emzirme Haftası https://waba.org.my/wbw/
- Dünya Sağlık Örgütü-World Health Organisation. Anne sütü ile beslenme https://www.who.int/health-topics/breastfeeding#tab=tab_1