YENİ KORONAVİRÜS (COVID-19) PANDEMİSİ
Aralık 2019’da Çin’de Wuhan’da saptanan Yeni Koronavirüs’ün tüm dünyada etkileri görülmeye başlanınca Dünya Sağlık Örgütü Mart 2020’de bu etkene bağlı Dünya Salgını (Pandemi) ilan etmiştir.
Ülkemizde de Mart 2020 itibariyle ilk olgular görülmeye başlanmıştır. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı tarafından bir dizi önlemler alınmış ve uyulması gereken kurallar 14 öneri olarak belirlenmiştir. Başarı için bu önerilere toplumun katılımı çok önemlidir. Bu salgın ile mücadelede başarıya ulaşmak için yapılması gerekenler şöyle özetlenebilir:
- Sağlık Bakanlığımızın Yeni Koronavirüs bulaşması riskine karşı uygulanmasını istediği aşağıdaki 14 öneriye uymak ve çevremizin de uymasını sağlamak.
- Elleri 20 saniye süresince su ve sabunla parmak aralarını da ovarak yıkamak
- Hapşırma ve öksürme sırasında ağızı mendil ya da dirsek iç yüzle kapatmak
- Soğuk algınlığı belirtileri gösterenlerden en az 1 metre uzakta durmak
- Yurtdışı seyahatlerden kaçınmak
- Yaşanan ortamları sık havalandırmak
- Kapı kolları, armatürler ve lavaboları sık temizlemek
- Giysileri 60 0C’de normal deterjan ile yıkamak
- Tokalaşma ve sarılma gibi yakın temaslardan kaçınmak
- Ateş, öksürük, nefes darlığı bulguları varsa sağlık kuruluşuna başvurmak
- Soğuk algınlığı bulguları varsa yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarla temastan kaçınmak ve maske kullanmak
- Ellerle göze, ağıza ve buruna dokunmamak
- Kişisel eşyaları ortak kullanmamak
- Yurtdışından dönüşte ilk 14 günü evde geçirmek,
- Sıvı tüketimini arttırmak, dengeli beslenmek, uyku düzenine dikkat etmek.
2. Yeni Korona Virus enfeksiyonu şüphesinde Alo 184 Sabim Danışma Hattı’nı kullanarak sağlık yetkilileri ile iletişime geçilmelidir
3. Bu konudaki gelişmeleri radyo ve televizyon kanalları yolu ile izleyerek bilgilerimizi taze tutarken aşırı televizyon seyretmekten kaçınmalı. Sosyal medyadaki bilgilerin resmi kanallar tarafından doğruluğundan emin olmadan dikkate almamalı ve internette aşırı zaman geçirmemeliyiz .
4. Kalabalık yerlere gitmekten kaçınmalı, çok gerekli olmadıkça evde sosyal izolasyonda kalarak sosyal teması en aza indirmeliyiz. Hassas bireylerin olduğu evlerde sosyal yaşamın çok önemli olduğu ergenlerin sosyal teması en aza indirmeleri önemlidir.
5. Sosyal teması azaltırken, duygusal izolasyondan kaçınmaya bu nedenle yakınlarımız ve sevdiklerimiz ile teknolojik araçlar yolu ile iletişim içinde olmaya, günlük düzenimizi bozmamaya, her gün fiziksel egzersiz yapmaya, olumlu aile ortamları yaratmaya, kitap okumaya özen göstermeliyiz. Meşguliyet hem sizin, hem de ailenizin endişelerinin azalmasına yardımcı olabilir.
6. Sakinleşmek için her gün banyo yapmak yararlıdır. Sakin ama gereken önlemleri alarak davranmak sağlığımız için önemlidir.
Bu mücadelede kendimizi, ailemizi ve tüm toplumu korumak için önerilere uymak zorundayız. Dayanışma içinde bu enfeksiyonu atlatacağız. Unutmayalım ki, Koronavirüs alacağımız önlemlerden daha güçlü değildir.
Çocuk Sağlığı Derneği
Yönetim Kurulu