Pnömokok Nedir?
Pnömokok bakterisi (Streptococcus pneumonia); tüm dünyada zatürre, menenjit, kan iltihabı (sepsis) ve orta kulak iltihabına yol açabilen bir bakteridir. Pnömokoklar yaygın kullanılan antibiyotiklere direnç kazandıkları için dünyada önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir.
Nasıl Bulaşır?
Pnömokok bakterisi; kişilerin burun ve boğaz gibi solunum yollarında herhangi bir bulguya neden olmadan bulunabilmektedir. Bu bakteri insandan insana öksürme, hapşırma, solunum yolu salgılarıyla (damlacık enfeksiyonu) ve bakteriyi kendi solunum yolunda bulunduranların kendilerine bulaştırmaları (oto-inokülasyon) ile geçmektedir.
Neden Çocuğuma Pnömokok Aşısı Yaptırmalıyım?
Pnömokok kaynaklı zatürre belirtileri ani başlayan ateş, titreme, öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığıdır.
Pnömokok kaynaklı menenjitte ise ense sertliği, ateş, bilinç bulanıklığı ve ışığa hassasiyet görülür. Bebeklerde menenjit; beslenememe, uykuya meyil ve kusma bulgularına neden olabilir.
Kan iltihabında (sepsis) ateş, titreme ve uykuya meyil görülmektedir.
Orta kulak enfeksiyonlarında kulak ağrısı, kulak zarında şişme ve kızarıklık, bazen de uykusuzluk ve ateş görülür.
Pnömokok bakterisinin neden olduğu hastalıklar ölümcül olabilir. Bazı durumlarda uzun dönemde beyin hasarı, işitme kaybı ve uzuv kayıplarına neden olabilmektedir.
Pnömokok Enfeksiyonundan Nasıl Korunulur?
Bu bakteriye karşı aşı yoluyla koruma sağlanmaktadır. Pnömokok aşıları cansız organizma içermektedir ve uzun yıllardır kullanılmaktadırlar.
Aşılama Şeması Nasıldır?
Ülkemizde bebeklik döneminde de uygulanabilen 13 valanlı Konjuge Pnomokok Aşısı (KPA 13) ve 2 yaş üzerinde uygulanabilen 23 valanlı Polisakkarit Pnomokok Aşısı (PPA 23) olmak üzere 2 tür pnömokok aşısı bulunmaktadır.
Ülkemizde doğan her çocuğa, KPA13 aşısı “Çocukluk Çağı Aşılama Programı” dahilinde ücretsiz uygulanmaktadır.
KPA13 aşısı Ulusal Aşılama Programına göre 2., 4. ve 12. ayın sonunda uygulanmaktadır. KPA aşısı diğer aşılarla aynı anda uygulanabilmektedir. Beş yaşın üzerine sağlıklı bireylere pnömokok aşısı yapılmamaktadır ancak yayılımcı pnömokok enfeksiyonu için risk grubunda olanlara 5 yaşın üzerinde de pnömokok aşıları yapılmaktadır.
Aşının Yan Etkileri Nelerdir?
Tüm aşılar gibi bu aşının da nadiren alerjik reaksiyon yapma riski bulunmaktadır. Aşı yerinde nadiren kızarıklık, şişlik gelişebilir ancak bu lokal bulgular 48 saatte gerilemektedir.
PNÖMOKOK ENFEKSİYONLARINDAN EN İYİ KORUNMA YÖNTEMİ PNOMOKOK AŞISI OLMAKTIR !!!
Pnömokok Aşısı Hakkında Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?
- https://asi.saglik.gov.tr/
- Gökçay G, Beyazova U. İlk beş yaşta çocuk sağlığı izlemi. İstanbul, Nobel Kitabevi; 2017
“Bilgilendirme broşürleri Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 3 öğrencilerinin (Özge Atış, Uğur Girgiç, Nouraldin Kharausha, Zuhal Şahin) 2014 yılında Sosyal Pediatri Bilim Dalın’da Prof.Dr.Perran Boran danışmanlığında “Çocukluk çağı hastalıkları aşıları hakkında aile bilgi düzeyleri ve inançlarının araştırılması” başlıklı Introduction to Clinical Practice (ICP) projesi kapsamında hazırlanmış, 2019 yılında İstanbul Sosyal Pediatri Ekibi tarafından güncellenmiştir.”