HİB Hastalığı Nedir?
HiB hastalığı, Haemophilus influenzae tip B (HiB) bakterilerinin neden olduğu ciddi bir hastalıktır. Beş yaşından küçük çocuklar ve bebekler HiB hastalığı için en fazla risk altındadır. En sık görülen şekli menenjittir. Yaşam boyu sakatlığa neden olabilir ve ölümcül olabilir.
Nasıl Bulaşır?
HiB bakterileri, enfekte bir kişinin öksürük veya hapşırığı ile yayılır. Genellikle, HiB bakterileri bir kişinin burnunda ve boğazında kalır ve hastalığa neden olmaz. Ancak bakteri akciğerlere veya kana yayılırsa, hastalık ciddi seyredecektir.
HİB Hastalığına Karşı Korunma Nasıl Olur?
HiB hastalığına karşı korunmanın en iyi yolu, HiB aşısı olmaktır. Doktorlar, tüm çocukların aşı olmasını tavsiye eder.
HiB aşısı çocuğunuzu, yaşam boyu sakatlığa neden olabilecek ve ölümcül olabilen HiB hastalığından korur. HiB hastalığı çok ciddidir. HiB hastalığı olan çocukların çoğunun hastanede bakıma ihtiyacı vardır. Tedavi olsalar bile, HiB menenjitli 20 çocuktan biri ölmektedir. HiB menenjitinden kurtulan 5 çocuktan 1’inde beyin hasarı veya sağırlık görülür.
Aşılama Şeması Nasıldır?
Ülkemizde doğan her çocuğa, HiB aşısı “Çocukluk Çağı Aşılama Programı” dahilinde ücretsiz uygulanmaktadır. Aşılama Programında 2, 4, 6 ve 18. aylarda olmak üzere toplam 4 doz uygulanmaktadır.
Aşının Yan Etkileri Nelerdir?
Çoğu çocukta aşıdan dolayı hiç bir yan etki görülmez. Yan etkiler meydana geldiğinde, genellikle hafiftir ve 2-3 gün sürer. Bunlar ateş, aşı yapılan yerde kızarıklık, şişme, sıcaklık veya ağrıdır.
HİB MENENJİTİNİN ÇOK CİDDİ BİR HASTALIK OLDUĞUNU, KORUNMAK İÇİN ETKİLİ BİR AŞISININ OLDUĞUNU UNUTMAYALIM !!!
HİB Aşısı Hakkında Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?
- https://asi.saglik.gov.tr/
- Gökçay G, Beyazova U. İlk beş yaşta çocuk sağlığı izlemi. İstanbul, Nobel Kitabevi; 2017
“Bilgilendirme broşürleri Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 3 öğrencilerinin (Özge Atış, Uğur Girgiç, Nouraldin Kharausha, Zuhal Şahin) 2014 yılında Sosyal Pediatri Bilim Dalı’nda Prof. Dr. Perran Boran danışmanlığında “Çocukluk çağı hastalıkları aşıları hakkında aile bilgi düzeyleri ve inançlarının araştırılması” başlıklı Introduction to Clinical Practice (ICP) projesi kapsamında hazırlanmış, 2019 yılında İstanbul Sosyal Pediatri Ekibi tarafından güncellenmiştir.”