Kabakulak Nedir?
Kabakulak; virüslerin sebep olduğu; ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk, iştah kaybı, kulak altındaki veya çene altındaki bezlerde şişlik ile seyreden ve yaklaşık 7-10 gün süren bulaşıcı bir hastalıktır.
Kabakulak virüsü ile enfekte olan bazı insanlarda bulgular gelişmez. Bazıları ise hasta hisseder ama bezelerde şişlik olmaz.
Nasıl Bulaşır?
Kabakulak virüsü, hasta kişiler öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda, tabak, çatal ve benzeri eşyaları başka kişilerle paylaştığında ya da temas edilen yüzeylerden ve objelerden bulaşabilir.
Tükürük bezinde şişlik belirmeden önceki beş gün, şişlik süresince ve şişlik belirdikten sonraki beş gün bulaştırıcıdır.
Neden Çocuğuma Kabakulak Aşısı Yaptırmalıyım?
Çocukların çoğunda kabakulak hafif seyreder. Bir kısmında ise ciddi ve uzun dönemli rahatsızlıklara yol açar:
- Menenjit (beyini ve omuriliği saran dokunun iltihaplanması)
- Sağırlık (geçici veya kalıcı)
- Ensefalit (beynin iltihaplanması)
- Ergenliğe erişen genç erkeklerde orşit (testislerin şişmesi)
- Ergenliğe erişen genç kızlarda ooforit (yumurtalıkların şişmesi) ve/veya mastit (memelerin şişmesi)
- Kabakulak hastalığı ender de olsa yukarıda bahsedilen hastalıklar sebebiyle ölümcül seyredebilmektedir.
Kabakulak Virüsünden Nasıl Korunulur?
En etkili korunma yolu aşılanmadır. İlk doz aşılama sonrası kabakulak enfeksiyonu önleme oranı %78, ikinci doz aşılama sonrası ise %88 civarındadır.
Aşılama Şeması Nasıldır?
Ülkemizde doğan her çocuğa, 1 yaşında ve 4-6 yaş arasında toplam 2 doz olmak üzere KKK aşısı ‘Çocukluk Çağı Aşılama Programı’ dahilinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Aşının Yan Etkileri Nelerdir?
Aşılama sonrası enjeksiyon yerinde ağrı, kızarıklık ve şişlik; ateş ve döküntü en sık görülen yan etkiler arasındadır. Gençlerde ve erişkinlerde ise eklem bölgesinde ağrı görülebilir. Bu belirtiler genellikle hafiftir. Nöbete sebep olabilecek kadar yüksek ateş gibi daha ciddi yan etkiler ender görülür.
KKK Aşısı ve Otizm Arasında Bir Bağlantı Var Mı?
Hayır. Bilimsel çalışmalar aşılar ve otizm arasında bir ilişki olmadığını göstermektedir. Yapılan çalışmalarda aşılar içinde yer alan eser miktardaki maddelerin hiçbiri ile ilgili olarak sağlık açısından bir sorun saptanmamıştır.
ULUSAL AŞILAMA PROGRAMI ÖNCESİNDE KABAKULAK; SAĞIRLIK, MENENJİT (BEYİN ZARLARI İLTİHAPLANMASI) VE ENSEFALİTİN (BEYİN İLTİHAPLANMASI) ÖNDE GELEN NEDENLERİNDEN BİRİSİYDİ. KORUNMAK İÇİN ETKİLİ VE GÜVENİLİR BİR AŞISININ OLDUĞUNU UNUTMAYALIM !!!
Kabakulak Aşısı Hakkında Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?
- https://asi.saglik.gov.tr/
- Gökçay G, Beyazova U. İlk beş yaşta çocuk sağlığı izlemi. İstanbul, Nobel Kitabevi; 2017
“Bilgilendirme broşürleri Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 3 öğrencilerinin (Özge Atış, Uğur Girgiç, Nouraldin Kharausha, Zuhal Şahin) 2014 yılında Sosyal Pediatri Bilim Dalı’nda Prof. Dr. Perran Boran danışmanlığında “Çocukluk çağı hastalıkları aşıları hakkında aile bilgi düzeyleri ve inançlarının araştırılması” başlıklı Introduction to Clinical Practice (ICP) projesi kapsamında hazırlanmış, 2019 yılında İstanbul Sosyal Pediatri Ekibi tarafından güncellenmiştir.”