Boğmaca Nedir?
Boğmaca mikrobunun sebep olduğu ciddi bir solunum yolu hastalığıdır. Uzun bir iç çekme ardından kusma ile sonuçlanan, ciddi, tekrarlayan öksürük ataklarına sebep olmaktadır. Altı aydan küçük bebeklerde solunum durması, kalp hızında yavaşlama, ergen ve yetişkinlerde bayılma, uyku bozuklukları, zatürre gibi belirtilerle seyreder. Hastalık 6 – 10 hafta seyreder. Boğmaca bebeklerde zatürre, beyin kanaması, göz içine kanama, havale geçirme gibi durumlara sebep olabilmektedir.
Nasıl Bulaşır?
Boğmaca yalnızca insandan insana bulaşmaktadır. Hasta kişinin nezle benzeri şikayetleri başladıktan sonraki 2 hafta boyunca bulaşıcılık devam etmektedir. Aşısız kişilere damlacık (burun ve ağız salgıları) ya da solunum yoluyla bulaşmaktadır. Hastalığı geçirmek yaşam boyu bağışıklık sağlamadığından hastalığı geçirenlere de aşı yapılmalıdır.
Boğmacaya Karşı Korunma Nasıl Olur?
Boğmacaya karşı koruma aşılama ile sağlanabilir. Boğmaca hastalığına karşı korunmak için DaBT (çocuklar için) ve Tdab (gençler ve erişkinler için) şeklinde hem difteri hem tetanos ile karma aşıları bulunmaktadır.
Aşılama Şeması Nasıldır?
Ülkemizde doğan her çocuğa, Boğmaca aşısı “Çocukluk Çağı Aşılama Programı” dahilinde ücretsiz uygulanmaktadır.
En iyi koruyuculuk için DTaB aşısı içinde 5 doz olarak önerilmektedir. Çocuğunuz 2 aylıkken, 4 aylıkken, 6 aylıkken, 18 aylıkken, 4-6 yaşları arasında 1’er doz olmak üzere toplam 5 doz DTaB aşısı olmalıdır. DTaB aşısı ömür boyu koruyucu değildir. Boğmacadan korunmak için pekiştirme dozları yapılması gerekmektedir. Çocuklara 11-12 yaşlarında Tdab (tetanos, difteri ve boğmaca hastalıklarından korunmayı sağlar) aşısının pekiştirme dozu yapılmalıdır.
Bebeğimin Boğmaca Olmasını Nasıl Önleyebilirim?
- Gebeliğinizin son 3 ayı içinde Tdab aşısı yaptırın.
- Bebeğinizle yakın temas eden herkesin boğmaca aşısı yaptırmış olduğundan emin olun.
- Bebeğinizin boğmaca aşılarını zamanında olmasını ve tamamlanmasını sağlayın.
“Bilgilendirme broşürleri Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 3 öğrencilerinin (Özge Atış, Uğur Girgiç, Nouraldin Kharausha, Zuhal Şahin) 2014 yılında Sosyal Pediatri Bilim Dalı’nda Prof. Dr. Perran Boran danışmanlığında “Çocukluk çağı hastalıkları aşıları hakkında aile bilgi düzeyleri ve inançlarının araştırılması” başlıklı Introduction to Clinical Practice (ICP) projesi kapsamında hazırlanmış, 2019 yılında İstanbul Sosyal Pediatri Ekibi tarafından güncellenmiştir.”
Boğmaca Aşısı Hakkında Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?
- https://asi.saglik.gov.tr/
- Gökçay G, Beyazova U. İlk beş yaşta çocuk sağlığı izlemi. İstanbul, Nobel Kitabevi; 2017