Suçiçeği Nedir?
Suçiçeği, kaşıntılı vezikül (sıvı dolu kabarcık) şeklinde döküntü ve ateşe neden olan bir hastalıktır. Döküntü tüm vücuda yayılabilir. Suçiçeği, özellikle bebeklerde, ergenlerde, yetişkinlerde, hamile kadınlarda ve zayıflamış bağışıklık sistemine sahip olan insanlarda hayatı tehdit edici olabilir.
Suçiçeği kaşıntılı vezikül şeklinde döküntü, ateş, baş ağrısı, yorgun hissetme gibi belirtilere neden olur. Belirtiler 7-10 gün arasında sonlanır.
Çocuklarda genelde hafif seyreder ancak kaşıntılar çok rahatsız edici olabilir. Hastalığı geçiren çocuk okula veya kreşe bir hafta gidemeyebilir. Bazı vakalarda suçiçeği ciddi cilt enfeksiyonları, dehidratasyon (vücut sıvılarının kaybı), zatürre (akciğer enfeksiyonu), ensefalit (beyin iltihabı), kemik ve eklem enfeksiyonları gibi ciddi sorunlara neden olabilir.
Nasıl Bulaşır?
Suçiçeği hastalığı geçiren kişinin döküntülerinden çıkan virüs parçacıkları içeren sıvı ile direk temas veya solunması yoluyla kolayca yayılır.
Hasta kişide döküntü ortaya çıkmasından 1-2 gün öncesi ile tüm lezyonların kabuklanmasına kadar geçen süre içinde suçiçeği bulaşabilir ve yayılabilir.
Suçiçeğine Karşı Korunma Nasıl Olur?Suçiçeğine karşı en iyi korunma yolu suçiçeği aşısı yapılmasıdır. Daha önce suçiçeği geçirmeyen tüm çocuklara suçiçeği aşısı önerilmektedir.Aşı, çocuğunuzu ciddi hatta ölümcül bir hastalık riski olan suçiçeğinden korur. Çocuğunuzun bir hafta okuldan veya kreşten uzak kalmasını (ve sizin hasta çocuğunuzun bakımı ile oluşabilecek iş gücü kaybınızı) engeller.
Aşılama Şeması Nasıldır?
Ülkemizde doğan her çocuğa, su çiçeği aşısı “Çocukluk Çağı Aşılama Programı” dahilinde 12. ayda ücretsiz uygulanmaktadır. En iyi koruma için iki doz önerilmektedir.
- İlk doz 12. ayda
- Pekiştirme dozu 4-6 yaşta
Aşının Yan Etkileri Nelerdir?
Çoğu çocukta aşıdan kaynaklanan bir yan etki görülmezken bazı çocuklarda aşı yapılan bölgede kızarıklık yada şişlik, ateş, hafif döküntü gibi yan etkiler görülebilmektedir.
Suçiçeği Aşısı Hakkında Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?
- https://asi.saglik.gov.tr/
- Gökçay G, Beyazova U. İlk beş yaşta çocuk sağlığı izlemi. İstanbul, Nobel Kitabevi; 2017
“Bilgilendirme broşürleri Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 3 öğrencilerinin (Özge Atış, Uğur Girgiç, Nouraldin Kharausha, Zuhal Şahin) 2014 yılında Sosyal Pediatri Bilim Dalı’nda Prof. Dr. Perran Boran danışmanlığında “Çocukluk çağı hastalıkları aşıları hakkında aile bilgi düzeyleri ve inançlarının araştırılması” başlıklı Introduction to Clinical Practice (ICP) projesi kapsamında hazırlanmış, 2019 yılında İstanbul Sosyal Pediatri Ekibi tarafından güncellenmiştir.”