Hepatit A Nedir?
Hepatit A, viral hepatitin önemli etkenlerinden biridir. Toplumda “sarılık mikrobu” olarak bilinmektedir.
Nasıl Bulaşır?
Hepatit A hastalığı olan kişinin dışkısı ile virüs atılmaktadır. Hastalık belirtileri başlamadan 1-2 hafta önce virüs dışkı ile atılmaya başladığından, kişinin bulaşıcı olduğu bilinmez. Virüsün bulunabileceği herhangi bir şeyin (besin, su) ağıza girmesi, yakın temas ile hastalık bulaşır. Virüs ısıya ve kimyasal ajanlara dayanıklı olup, kapı tokmağı gibi herkesin dokunabileceği cisimlerden de bulaşabilir.
Neden Çocuğuma Hepatit A Aşısı Yaptırmalıyım?
Büyük çocuklar, ergenler ve yetişkinler Hepatit A hastalığına yakalanınca sıklıkla daha ağır belirtiler göstermekte ve bu durum 6 aya kadar sürebilmektedir. Hepatit A’nın etkili bir tedavisi bulunmamaktadır. Bazı durumlarda hastaneye yatarak destek tedavileri verilebilmektedir.
Hepatit A Virüsünden Nasıl Korunulur?
En etkili korunma yolu aşılanmadır. Aşılama sonrası Hepatit A enfeksiyonu önleme oranı % 94-100 arasındadır. Bir yaş üzerinde aşılama yapılabilmektedir.
Hepatit A ile enfekte kişi ile temastan sonraki iki hafta içinde, hastalıktan korunmak için yine aşı önerilmektedir.
Aşılama Şeması Nasıldır?
Ülkemizde doğan her çocuğa, Hepatit A aşısı “Çocukluk Çağı Aşılama Programı” dahilinde ücretsiz uygulanmaktadır.
Aşı şemasında toplam 2 doz aşı uygulanmaktadır. İlk doz 18.ayda ikinci doz en az 6 ay sonra olmak üzere 24.ayda uygulanmaktadır.
Aşının Yan Etkileri Nelerdir?
Aşılama sonrası enjeksiyon yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik, ateş yüksekliği, halsizlik, baş ağrısı ve iştahsızlık görülebilmektedir. Bu belirtiler genellikle hafiftir ve 1-2 gün içinde düzelmektedir.
HEPATİT A’NIN, YAYGIN VE BULAŞICI BİR HASTALIK OLDUĞUNU, İLERİ YAŞLARDA HAYATI TEHDİT EDEN FORMLARI BULUNDUĞUNU AMA KORUNMAK İÇİN ETKİLİ BİR AŞISININ OLDUĞUNU UNUTMAYALIM !!!
Hepatit A Aşısı Hakkında Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?
- https://asi.saglik.gov.tr/
- Gökçay G, Beyazova U. İlk beş yaşta çocuk sağlığı izlemi. İstanbul, Nobel Kitabevi; 2017
“Bilgilendirme broşürleri Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 3 öğrencilerinin (Özge Atış, Uğur Girgiç, Nouraldin Kharausha, Zuhal Şahin) 2014 yılında Sosyal Pediatri Bilim Dalın’da Prof.Dr.Perran Boran danışmanlığında “Çocukluk çağı hastalıkları aşıları hakkında aile bilgi düzeyleri ve inançlarının araştırılması” başlıklı Introduction to Clinical Practice (ICP) projesi kapsamında hazırlanmış, 2019 yılında İstanbul Sosyal Pediatri Ekibi tarafından güncellenmiştir.”