Hepatit B Nedir?
Hepatit B; karaciğer iltihabı anlamına gelen hepatit hastalığının etkeni olan virüslerden bir tanesidir. Meydana getirdiği hastalık çok ağır tablolara neden olabilmektedir. Bu virüs esas olarak karaciğerde yerleşir orada çoğalır ve zamanla karaciğeri tahrip edecek boyutlara ulaşabilir.
Nasıl Bulaşır?
Kan, semen ve vajina salgıları gibi vücut salgıları ile bulaşır. Cinsel yolla bulaşabilir. Havlu, çatal-kaşık, tıraş bıçağı, oyuncaklar, diş fırçası ile bulaşabilir. Gözyaşı, ter ve idrarla bulaşmaz. Hepatit B mikrobu taşıyan anneden bebeğe hamilelik sırasında (%2) yada doğum sırasında (%98) bulaşma riski vardır.
Neden Çocuğuma Hepatit B Aşısı Yaptırmalıyım?
Hepatit B Aşısı çocuğunuzu Hepatit B virüsünün sebep olabileceği ciddi hastalıklardan korur. Bu hastalıklar
- Siroz (Süreğen ve ilerleyici karaciğer iltihabıdır. Ölümcül olabilmektedir. Ortalama yaşam süresi 38-40 aydır)
- Karaciğer kanseri
- Karaciğer yetersizliği
- Fulminant hepatit (çok kısa sürede karaciğer yetersizliğine götüren ölümcül bir hastalık)
Hepatit B genellikle belirti vermez, taşıyıcı olduğunu bilmeyen kişiler hastalığı çevresindekilere de bulaştırabilir. Hepati B aşısı ile taşıyıcı kişilerin etrafındaki kişiler de korunur.
Hepatit B Virüsünden Nasıl Korunulur?
En etkili korunma yolu aşılanmadır. Aşının koruyuculuğu %90-95’tir. Eğer aşılanma ile yeterli antikor titresi elde edilmişse koruyuculuk %100’e ulaşır.
Aşılama, Hepatit B taşıyıcılarına veya aktif hasta olanlara yapılamaz.
Aşılama Şeması Nasıldır?
Ülkemizde doğan her çocuğa Hepatit B aşısı ücretsiz Çocukluk Çağı Aşılama Programı dahilinde uygulanmaktadır.
Aşı şeması, toplam üç dozun belirli zamanlara bölünerek uygulanması ile olur.
- Genel olarak kullanılan aşı şeması: ilk doz 0.ay (sıfırıncı ay) kabul edilmek kaydıyla ,bir ay sonra 2.doz ve 5 ay sonra 3.doz olmak üzere 0-1 ve 6.ayda yapılan 3 doz aşı uygulamasıdır.
Bir diğer uygulama da hızlı cevap beklenen olgulardaki kullanılan şemadır:
- O. ayda 1.doz, bir ay sonra 2.doz, bir ay sonra 3.doz ve de 12.ay da (yani son 3.dozdan 11 ay sonra ) 4.dozun yapılmasıdır.
Aşının Yan Etkileri Nelerdir?
Aşılama sonrası enjeksiyon yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik, ateş yüksekliği ve birtakım alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Çoğu önemsiz reaksiyonlardır. Hastalığın risklerinin yanında daha da önemsizleşirler.
Hepatit B Aşısı Hakkında Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?
- https://asi.saglik.gov.tr/
- Gökçay G, Beyazova U. İlk beş yaşta çocuk sağlığı izlemi. İstanbul, Nobel Kitabevi; 2017
HEPATİT B’NİN, ÖNEMLİ SONUÇLAR DOĞURAN, YAYGIN VE BULAŞICI BİR HASTALIK OLDUĞUNU, TEDAVİSİNİN HER ZAMAN BAŞARILI SONUÇ VERMEDİĞİNİ AMA KORUNMAK İÇİN ETKİLİ BİR AŞISININ BULUNDUĞUNU UNUTMAYALIM !!!
“Bilgilendirme broşürleri Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 3 öğrencilerinin (Özge Atış, Uğur Girgiç, Nouraldin Kharausha, Zuhal Şahin) 2014 yılında Sosyal Pediatri Bilim Dalı’nda Prof. Dr. Perran Boran danışmanlığında “Çocukluk çağı hastalıkları aşıları hakkında aile bilgi düzeyleri ve inançlarının araştırılması” başlıklı Introduction to Clinical Practice (ICP) projesi kapsamında hazırlanmış, 2019 yılında İstanbul Sosyal Pediatri Ekibi tarafından güncellenmiştir.”